Quantcast
Channel: Savonia
Viewing all 757 articles
Browse latest View live

Kuopion Vesiviikolla esillä Kallaveden luonto, mikromuovit, hyönteiset ja virkistysmahdollisuudet

$
0
0
sh20109

Miltä näyttää Kallaveden jään alla ja miten mikromuovit kulkeutuvat vesistöön? Kuinka suuren vesijalanjäljen jätämme? Mitä virkistysmahdollisuuksia Kuopion ainutlaatuinen Kansallinen kaupunkipuisto vesistöineen tarjoaa? Millaisia hyönteisiä elää Kallavedessä ja miten vesien tilaan voi vaikuttaa? Entä miten haja-asutusalueen kiinteistökohtainen jätevesien käsittely tulee järjestää? Näihin ja useisiin muihin vesiaiheisiin kysymyksiin saa vastauksia Kohtaamossa Kuopion Vesiviikolla 19.-23.3.2018 Apajassa.

Vesiviikko tarjoaa joka päivä uusia ja kiinnostavia näkökulmia vedestä ja veden kiertokulusta. Ohjelmassa on joka päivä vaihtuva teema ja paikan päällä alan parhaat asiantuntijat.

Ohjelma:

  • ma 19.3. Vesivastuullisuus - Mistä vesijalanjälki muodostuu ja miten siihen voi vaikuttaa?
  • ti 20.3. Kaikki muovista - Mikromuovien kulkeutuminen vesistöön ja muovipakkausten kierrätys
  • ke 21.3. Vesien tila - Miltä näyttää Kallaveden jään alla?
  • to 22.3. Maailman vesipäivä: Vesi omassa arjessasi
  • pe 23.3. Haja-asutusalueen vesihuolto: Kysy kiinteistökohtaisesta jätevesienkäsittelystä

Vesiviikon osallistujilla on mahdollisuus osallistua vesiaiheisiin kilpailuihin pitkin viikkoa. Yhtenä palkintona voi voittaa kahden hengen lounasristeilyn Kallavedellä.

Teemapäivien sisällöstä vastaavat vesialan asiantuntijat Kuopion kaupungilta, Kuopion Vedeltä, Itä-Suomen yliopistosta, Savonia-ammattikorkeakoulusta, Pohjois-Savon ELY-keskukselta ja Jätekukolta. 

Paikka ja aika:
Vesiviikkoa vietetään Kohtaamossa viikolla 12 maanantaista perjantaihin klo 10 – 16. Kohtaamo sijaitsee Alatorin kauppakeskus Apajassa (Kauppakatu 45) Kuopio-infon ja Terve Kuopio-kioskin vieressä. Yli 10 hengen ryhmissä saapuvia pyydetään ilmoittautumaan etukäteen osoitteeseen vesihuoltoasiat(a)kuopio.fi

Koko ohjelma: www.kuopio.fi/kohtaamo

Lisätiedot:
Minna Kuuluvainen, projektivastaava, puh. 044 718 2148, minna.kuuluvainen(a)kuopio.fi
Satu Miettinen, suunnitteluinsinööri, puh. 044 718 5108, satu.helena.miettinen(a)kuopio.fi


Yhteishaussa yli 40 AMK- ja YAMK-koulutusta

$
0
0

Ammattikorkeakoulujen yhteishaku käynnistyy 14.3. ja kestää 28.3 saakka. Yhteishaun kesto on lyhentynyt viime vuodesta, jolloin hakuaikaa korkeakouluihin oli kolme viikkoa. Savoniassa on haussa yhteensä 41 eri tutkintoon johtavaa amk- ja ylempää amk-koulutusta. Yhteensä aloituspaikkoja on tarjolla 1390.

Haussa on mukana Savonian uusia koulutuksia: Wellness-tradenomin tutkinto monimuoto-opintoina, Hyvinvointikoordinaattorin YAMK-tutkinto, Bachelor of Engineering, Internet of Things sekä Bachelor of Health Care, Registered Nurse.

Lisätietoa koulutuksista löytyy Hakijalle-osiosta >>

Lisätietoja:
Anne Koskela
opintoasiainpäällikkö
puh. 044 785 5050

Savonia blogeissa: Mikä ihme on valintakurssi?

$
0
0

Valintakoe, pääsykoe, todistusvalinta, avoimen väylä, valintakurssi. Ovet korkeakouluun voivat avautua hyvin monella tavalla nykyään. Savonia-ammattikorkeakoulussa tänä keväänä yhteishaussa oleviin kaikkiin monimuotototeutuksina opiskeltaviin tutkinto-ohjelmiin opiskelijavalinta tapahtuu valintakurssin kautta. Mutta mikä ihme on valintakurssi?

Lue koko blogi >>

Savonia blogeissa: Opetus ja työ oikeasti etäällä

$
0
0

Verkossa oleva kielten ja viestinnän opetus tuntui minusta vielä vuosi sitten haastavalta ja työläältä jo ajatuksena. Aikaisempien melko vähäisten kokemusten perusteella ajattelin, että esimerkiksi suullisen vuorovaikutuksen onnistuminen verkkoalustalla tai etäopetuksena videovälitteisesti olisivat minun opetuksessani kaukana. Siksi paljon aikaa tuntui menevän tekniseen ”värkkäämiseen” ryhmän reaaliaikaisessa verkkotapaamisessa.

Lue koko blogi >>

Savonia blogeissa: Yhdessä enemmän

$
0
0

Miten tuemme tiloilla pedagogiikan kehittämistä, tutkimus- ja innovaatiotoimintaa, yhdessä tekemistä ja uudenlaista toimintakulttuuria? Opiskelijan osaamista tulee tukea monimuotoisin pedagogisin menetelmin. Paineita jatkuvan oppimisen haasteista sekä soveltavan tutkimustoiminnan ketterästä toteuttamisesta tulee työelämästä, ja näihin haasteisiin haluamme vastata myös tulevaisuudessa.

Lue koko blogi >>

Katsaus hitsauksen nykyaikaisiin tuotantomenetelmiin

$
0
0
Ajankohta: 
Keskiviikko, 18 huhtikuu, 2018 - 12:15
Hinta: 
Vapaa pääsy. Ilmoittautuminen ennakkoon
Sijainti: 
Tila A-1038, Opistotien kampus, Opistotie 2, Kuopio
Yhteystiedot: 
Joni Andersin, p. 044 785 6273, joni.andersin@savonia.fi

Nykyaikaiset hitsauksen tuotantomenetelmät digitaalisten työkalujen ohella tuovat yrityksille kilpailuetua ja kannattavuus paranee.

TechnoGrowth2020, TG 2.0 –hanke järjestää infotilaisuuden hitsauksen nykyaikaisista tuotantomenetelmistä, kuten lasertyöstö sekä digitaaliset/3D-työkalutKuopiossa. Tule kuulemaan mm. laserhitsauksen mahdollisuuksista PK-yrityksissä sekä kokeilemaan nykyaikaisia 3D-työkaluja. Esittelemme myös HitSavonia-hitsauslaboratoriossa modernia 8 kW laser-hybridihitsaussolua sekä voimaohjauksella varustettua ABB kaarihitsaussolua. Näiden lisäksi esittelemme robottisolua virtuaalilasien läpi sekä 3D-skannaamistaSinun tuotteellasi.

HUOM! Ota oma ongelmasi mukaan, demoamme yritysten oikeita tuotteita kahvitauon aikana. Kerro ilmoittautumislomakkeella, jos sinulla on tällainen tehtävä demottavaksi.

Ohjelmassa:

12.15 Ilmoittautuminen

12.30 Tilaisuuden avaus

12.40 Hitsauksen nykyaikaiset tuotantomenetelmät, Projekti-insinööri Joni Andersin, Savonia-ammattikorkeakoulu

13.05 Laserhitsauksen käyttöönotto uusissa tuotteissa, Research & development project manager Tero Haapakoski/HT Laser

13.35 Lasertyöstön mahdollisuudet PK-yrityksissä, Toimitusjohtaja Juha Vatsia, Apricon

14.00 Kahvitarjoiluja samassa tilassa voi tutustua 3D-skannaukseen sekä virtuaalija lisätyn todellisuuden laitteisiin ja –ohjelmistoihin

15.00 Laboratoriokierros HitSavonia-hitsauslaboratoriossa –palkkihitsausdemo hybridillä sekä ABB PathMate

16.00 Tilaisuus päättyy

 

Ilmoittautuminen 13.4.2018 mennessä: https://www.lyyti.in/nykyaikainen-hitsaus

 

http://hit.savonia.fi/

Fysioterapeuttikoulutuksen ennakkotehtävä

Sydän, savusauna ja tinder - tutustu Savilahden uuden kampuksen suunnittelupäivien ideoihin

$
0
0

Savonia-ammattikorkeakoulun uusi Savilahti-kampus avaa ovensa vuonna 2020. Savon koulutuskuntayhtymä muuttaa perässä Technopoliksen yhteyteen vuonna 2022.

Aikaa vielä on, mutta ainutlaatuisen oppimis- ja työympäristön suunnittelutyö etenee jo vauhdilla. Suunnitteluun haettiin unelmia ja oivalluksia Savilahden Charretessa, suunnittelupäivissä, joihin osallistui niin opiskelijoita, henkilökuntaa kuin yritystenkin edustajia.

Päivien aikana luotiin 1 004 ideaa, tunnistettiin 254 haastetta ja ideoitiin uusia palveluja kampukselle. Miltä kuulostaisivat Savilahti Tinder, palvelukatu, showroom, digiajan savusauna ja Savilahden kampuksen sydän?

Tutustu raporttiin ja katso, millainen visio Savilahden oppilaitosten, tutkimuslaitosten ja yritysten yhteisen kampuksen kehittämiseksi luotiin!

 

 


Savonia-ammattikorkeakoulun tavoitteena on kerätä tänä vuonna 1,5 miljoonaa euroa

$
0
0

Savonia-ammattikorkeakoulun varainhankinta on käynnissä. Tavoitteena on kerätä tänä vuonna vähintään 1,5 miljoonaa euroa.

Savonia-ammattikorkeakoulun rehtori Mervi Vidgrén luottaa, että yritykset lähtevät tukemaan monialaista Savoniaa.

– Uskon, että työelämäläheinen toimintamalli tarjoaa ammattikorkeakouluille hyvän neuvotteluaseman yritysten kanssa. Suhteet on jo luotu, ja olemme päässeet näyttämään yhteistyön vaikuttavuutta sadoille alueen yrityksille.

– Savonia tuottaa osaamista, jota ilman Pohjois-Savo ei pärjää, Vidgrén muistuttaa.

Valtio kaksinkertaistaa summan

Mitä enemmän Savonia saa lahjoituksia, sitä enemmän valtion rahoitusta tulee Pohjois-Savoon.

– Jokainen lahjoitettu euro tuo meille valtiolta toisen euron lisää vastinrahaa. Tällä tavoin lahjoittaja voi kaksinkertaistaa lahjoituksen hyödyn ammattikorkeakoululle.

Vidgrén kertoo, että lahjoitukset olisivat panostuksia yrityksen ja laajemminkin työelämän uudistamiseen sekä tukisivat alueen kilpailukykyä. Savonian tutkimus- ja kehittämistoiminnan kärkinä ovat strategiset painoalat: vesiturvallisuus, ruokatuotanto, hyvinvointiteknologia ja kone- ja energiateollisuus.  

– Savonian tavoitteena on tukea yritysten kansainvälistymistä ja vahvistaa nimenomaan kansainvälistä tutkimus- ja kehittämistoimintaa.

Vidgrénin mukaan yksi merkittävä lahjoituskohde on myös uusi Savilahti-kampus, joka on ainutlaatuinen osaamisen keskittymä.  Uudella kampuksella Savonia on kiinteä osa yritysten, tutkimuslaitosten, Itä-Suomen yliopiston ja Savon ammattiopiston ekosysteemiä.

Lisää varainkeruusta:

Lisätietoja:
Savonia-ammattikorkeakoulun rehtori Mervi Vidgrén, p. 044 785 5001, mervi.vidgren(at)savonia.fi
Savonia-ammattikorkeakoulun talouspäällikkö Seppo Lyyra, p. 044 785 5028, seppo.lyyra(at)savonia.fi

 

 

Teknologiateollisuus lahjoitti 100 000 euroa Savonia-ammattikorkeakoululle

$
0
0

Savonia on saanut ensimmäisen lahjoituksensa. Teknologiateollisuus ry ja Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö ovat lahjoittaneet Savonialle 100 000 euroa. Lahjoitus on osa isompaa lahjoitusta, jossa yhdeksän Suomen ammattikorkeakoulun kesken jaettiin kolmen miljoonan euron lahjoituspotti.

Alkuvuodesta tehty lakimuutos mahdollistaa lahjoitustoiminnan nyt myös ammattikorkeakouluille. Savonia-ammattikorkeakoulun rehtori Mervi Vidgrén iloitsee lahjoituksesta.

– Savonian saamat lahjoitukset ovat panostuksia yritysten ja laajemminkin työelämän uudistamiseen sekä tukevat alueemme kilpailukykyä. Savonian tavoitteena on vahvistaa nimenomaan kansainvälistä tutkimus- ja kehittämistoimintaa.

Teknologiateollisuuden toimitusjohtajan Jorma Turunen kertoo organisaation omassa tiedotteessa, että insinöörikoulutusta on erityisesti suunnattava aloille ja osaamisiin, joille on kasvavaa tarvetta yrityksissä ja työelämässä.

Savoniasta valmistuvista insinööreistä ja rakennusmestareista yli 60 prosenttia työllistyy Pohjois-Savon alueelle.  Savonia kouluttaa insinöörejä Kuopiossa, Varkaudessa (energiatekniikka) ja Iisalmessa (konetekniikan monimuotokoulutus). Savonialla on myös englanninkielinen insinöörikoulutus (Mechanical Engineering) ja syksyllä 2018 alkaa IoT-tutkinto-ohjelma englanninkielisenä.

Kyse on isosta koulutusalasta. Savonia-ammattikorkeakoulusta valmistui vuosina 2015–2017 yhteensä 775 insinööriä ja 97 rakennusmestaria.

Valtio kaksinkertaistaa summan

Savonian tavoitteemme on kerätä tänä vuonna lahjoituksia vähintään 1,5 miljoonan euron edestä. Mitä enemmän Savonia saa lahjoituksia, sitä enemmän valtion rahoitusta tulee Pohjois-Savoon.

– Jokainen lahjoitettu euro tuo meille valtiolta toisen euron lisää vastinrahaa. Tällä tavoin lahjoittaja voi kaksinkertaistaa lahjoituksen hyödyn ammattikorkeakoululle, Vidgrén kuvaa.

Vidgrén luottaa siihen, että yritykset lähtevät tukemaan monialaista Savoniaa.

– Uskon, että työelämäläheinen toimintamalli tarjoaa ammattikorkeakouluille hyvän neuvotteluaseman yritysten kanssa. Suhteet on jo luotu, ja olemme päässeet näyttämään yhteistyön vaikuttavuutta sadoille alueen yrityksille.

– Savonia tuottaa osaamista, jota ilman Pohjois-Savo ei pärjää.

Savonia järjestää ensimmäisenä Suomessa koulutusta biopankkitoiminnasta

$
0
0
sh20109

Biopankki on laaja kokoelma vapaaehtoisesti luovutettuja ihmisperäisiä biologisia näytteitä, jotka on säilötty tulevaisuuden tutkimusprojekteja varten. Biopankkitutkimuksen tarkoituksena on edistää terveyttä, selvittää tautien ja sairauksien syitä sekä kehittää uusia lääkkeitä ja hoitomuotoja. Biopankkitoiminta on nyt ja tulevaisuudessa merkittävä osa terveydenhuollon toimintaa.

Savonia-ammattikorkeakoulu järjestää 5 opintopisteen valtakunnallisen avoimen AMK:n opintojakson biopankista ensimmäisenä Suomessa. Tämä opintojakso toteutetaan valtakunnallisina kesäopintoina kesällä 2018, johon on kaikkien ammattikorkeakouluopiskelijoiden mahdollista osallistua. Opintojakso toteutetaan yhteistyössä Itä-Suomen biopankin kanssa. Koulutuksen kohderyhmänä ovat sosiaali- ja terveysalaa opiskelevat tai muut, jotka haluavat syventää osaamistaan biopankista.

Opintojakson tavoitteena on, että opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää biopankkitoiminnan merkityksen uusien terveyttä edistävien tuotteiden ja hoitokäytäntöjen kehittämisessä sekä tautimekanismien ymmärtämisessä. Lisäksi hän osaa ohjata asiakkaita biopankkiin liittyvissä asioissa sekä soveltaa biopankkitoimintaan liittyvää tietoa toiminnassaan.

Lyhyt podcast koskien biopankkia löytyy täältä >> 

Lisätietoja:
Anssi Mähönen
lehtori, Savonia-ammattikorkeakoulu
Puh. 044 785 6461

 

Liiketalouden koulutukset kiinnostivat kevään yhteishaussa

$
0
0
sh20109

Ammattikorkeakoulujen yhteishaku päättyi 28.3.2018. Savoniassa haussa olleisiin 41 tutkinto-ohjelmaan oli yhteensä 7815 hakijaa. Ensisijaiseksi hakukohteekseen Savonian koulutuksen oli laittanut 3500 hakijaa. Kasvua ensisijaisissa hakijoissa oli 146 viime kevääseen verrattuna. Aloituspaikkoja oli tarjolla 1390.

Eniten ensisijaisia hakijoita oli viime vuosien tapaan ensihoitajan AMK-koulutukseen. Siellä 35 aloituspaikkaa tavoitteli 377 ensisijaista hakijaa. Liiketalouden koulutuksiin oli ennätysmäärä hakijoita. Tradenomin ja Wellness-tradenomin koulutusten 195 aloituspaikkaan oli 708 ensisijaista hakijaa. Viime vuonna 155 liiketalouden aloituspaikkaa tavoitteli 485 ensisijaista hakijaa.

Ylemmissä AMK-tutkinnoissa eniten hakijoita oli uuteen hyvinvointikoordinaattorin tutkinto-ohjelmaan, jossa 20 aloituspaikkaa tavoitteli 67 ensisijaista hakijaa. Ylemmistä AMK-tutkinnoista eniten vetovoimaansa oli kasvattanut viime vuonna käynnistetty Digital Health –koulutus. Tässä sosiaali- ja terveysalan koulutuksessa 10 aloituspaikkaa tavoitteli 45 ensisijaista hakijaa.

Tekniikan koulutuksista eniten hakijoita oli tietotekniikan koulutukseen, jonka 30 aloituspaikkaa tavoitteli 110 ensisijaista hakijaa. Varkauden kampuksella käynnistyvien energiatekniikan koulutusten 45 aloituspaikkaan oli yhteensä 58 ensisijaista hakijaa. Viime vuonna energiatekniikan koulutuksiin oli 46 ensisijaista hakijaa.

Savonian monimuotokoulutuksissa opiskelijavalinta tehdään tänä keväänä valintakurssilla, jossa hakija opiskelee alan opintoja verkkototeutuksena kevään aikana. Valintakurssin opintomenestys ratkaisee osassa koulutuksia suoraan opiskelupaikan saannin, osassa koulutuksia se pisteytetään ja otetaan siten osaksi opiskelijavalintaa. Tämä uusi ratkaisu selvästikin kiinnosti hakijoita, sillä monimuotokoulutuksiin oli tänä vuonna keskimäärin jopa 3,5 ensisijaista hakijaa aloituspaikkaa kohden.

Savonian hakijamäärä kasvoi eniten koko valtakunnassa

$
0
0
sh20109

Korkeakoulujen yhteishaku päättyi maaliskuun lopussa, ja Kuopion alueella toimivan Savonia-ammattikorkeakoulun hakijamäärä kasvoi eniten kaikista Suomen ammattikorkeakouluista. Lisäys viime kevään yhteishakuun oli 234 ensisijaista hakijaa. Kokonaisuudessaan ensisijaisia hakijoita Savoniaan kevään yhteishaussa oli 3492. Toiseksi eniten ensisijaisten hakijoiden määrä oli kasvanut Turun ammattikorkeakoulussa, jossa kasvua oli 200 hakijan verran.

Noin 40 % ammattikorkeakouluista hakijamäärä oli noussut, keskimääräinen kasvu oli 140 hakijaa. Selvästi yli puolella ammattikorkeakouluista kevään haun hakijamäärä oli laskenut, keskimääräinen lasku oli 240 hakijaa. Hakijamäärissä on mukana kevään yhteishaussa hakeneet hakijat.

Kevään yhteishaku oli poikkeuksellisen lyhyt, kaksi viikkoa. Edellisinä vuosina hakuaika on kestänyt kolmesta neljään viikkoa.

Lisätiedot:
Anne Koskela
Opintoasiainpäällikkö
Savonia-ammattikorkeakoulu
puh. 044 785 5050

Innovaatiokilpailusta kunniamaininta Savonian tekniikan opiskelijoille

$
0
0
Innovaatiokilpailusta kunniamaininta Savonian tekniikan opiskelijoille

Tänään julkistettiin tekniikan opiskelijoille järjestetyn SICK-innovaatiokilpailun tulokset Helsingissä. Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden innovaatio laivan sulkuportin törmäysetäisyyden varoitusjärjestelmästä sai kilpailussa kunniamaininnan.

Työn ajatus lähti Saimaan kanavasta, jossa suuria rahtialuksia liikkuu päivittäin. Rahtilaivan ohjaamon näkyvyys on hyvin rajoittunut, kun sulussa kuljetaan alajuoksun suuntaan, koska sulkuportti on matalalla suhteessa laivan korkeuteen. Juuri tähän ongelmaan löydettiin käytännönläheinen ja toteuttamiskelpoinen ratkaisu projektissa.

Innovatiivisessa joukkueessa kisasivat Antti Rikkonen (kuvassa 2. vasemmalla ylhäällä), Miika Rönkkö, Matti Poutanen (vas. alhaalla) ja Olli Mähönen. Näitä nuoria miehiä yhdistävät ystävyys, luokkatoveruus ja innostus automaatioon; menossa on neljäs vuosi sähkö- ja automaatiotekniikan opinnoissa. Ohjaavana opettajana kisaprojektissa toimi Pasi Lepistö (kuvassa 1. vasemmalla ylhäällä)

Kilpailun voitti Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijoiden suunnittelema 3D-rollaattori. Toinen palkinto meni laitteistolle, jonka avulla voidaan seurata varaston täyttöastetta vaikka maailman toiselta puolelta. Kolmas palkinto jaettiin sokeiden avustimen, kaivosturvallisuutta lisäävän laitteen ja tomaattien poimintarobotin kesken.

Voittaja sai 10 000 euron arvosta antureita ja anturiteknologiaa. Lisäksi kilpailuun osallistuneet koulut saivat käyttöönsä kilpailussa käyttämänsä anturit.

Monialaisen tuotekehityskurssin #SavoniaIPD-messut

$
0
0
Ajankohta: 
Perjantai, 13 huhtikuu, 2018 - 12:00
Sijainti: 
Opistotien kampus, Opistotie 2 (liikuntasali ja auditorio)

Siltaa liiketalouden ja teknologiaopiskelujen välille on rakennettu #SavoniaIPD –monialaisella tuotekehityskurssilla. Liiketalouden, konetekniikan, sähkötekniikan ja muotoilun opiskelijat ovat yhdessä työstäneet teknologia-aiheisia projekteja yritystoimeksiannoista.

Kurssilla monialaiset opiskelijaryhmät oppivat toisiltaan yhdessä tekemisen kautta. Liiketalouden opiskelijat näkevät, miten tuotesuunnittelua tehdään ja tuotetta määritellään teknisesti. Insinööriopiskelijat näkevät, miten asiakkaan tarpeita ja kilpailevia tuotteita kartoitetaan ja miten tietoja huomioidaan tuotekehityksessä. Muotoilijoiden tehtävänä on hahmotella yhteistyössä syntyviä konsepteja, muotoilla 3D-mallinnoksia sekä visualisoida aineistoja.

Opiskelun huipentumana pidetään #SavoniaIPD-messut, joihin mennessä myynnin ja markkinoinnin opiskelijat ovat sparranneet tiiminsä insinööriopiskelijat myös myyntipuheiden pitämiseen ja asiakastarpeen selvittämiseen.

Tilaisuus on kaikille avoin klo 12.00-15.00. Tervetuloa Opistotielle tutustumaan monialaisen tuotekehityskurssin projekteihin.

 


Savonia blogeissa: Entä jos minulla ei olisikaan uudistuvalla Savilahden kampusalueella omaa työhuonetta?

$
0
0

Yhtenä isona haasteena Savilahden kampusalueen muutoksissa tulee olemaan henkilöstön työtilojen uudistaminen. Olemmeko valmiita luopumaan omasta työhuoneesta vai tarvitsemmeko paikan johon jättää takki ja omat paperit ilman, että olo tuntuu toimistokodittomalta.

Olen itsekin joutunut pohtimaan miltä tuntuisi olla ilman työhuonetta. Puolet työajastani istun kokouksissa, jolloin omaa työhuonetta en tarvitse. Työhuoneajastani kolmannes on sellaista aikaa jonka teen suljettujen ovien takana talouteen, turvallisuuteen tai luottamuksellisuuteen liittyvien asioiden parissa. Puheluille yhteisestä tilassa löytyisi varmaan puhelinkoppi. Myös etätyötä voin tehdä, kun työ vaatii keskittymistä ja omaa rauhaa, mutta silti tunnustan kaipaavani työhuonetta. Vähäisellä oman työhuoneen käyttöasteella ja noin kuuden tunnin viikottaisella yksityisyyden tarpeella en voi omaa työhuonetta itselleni pyytää, joten omaa ajattelutapaani pitänee uudistaa.

Lue koko blogijuttu >>

Pekka Sirviön säätiö vahvisti maauskoa

$
0
0

Pekka Sirviön säätiö on lahjoittanut 30 000 euroa Savonia-ammattikorkeakoulun luonnonvara-alalle. Iisalmessa kotipaikkaansa pitävän säätiön tavoitteena on muun muassa lisätä maa- ja metsätalouden yleistä kiinnostavuutta suurelle yleisölle sekä kannustaa alaa opiskelevia ja alalla jo työskenteleviä valitulla tiellä.

Viljelijä ja kunnallisaktiivi Pekka Sirviö eli elämänsä poikamiehenä ja säätiöi testamentissaan omaisuutensa. Sirviö arvosti suuresti koulutusta ja antoi arvoa ammattilaisille ja työnsä tunteville ihmisille.

Ennen lahjoituspäätöstä säätiön hallitus tutustui Savonian toimintaan ja opetukseen.

– Saimme erinomaisen perehdytyksen ja selkeän kokonaiskuvan oppilaitoksesta. Sen jälkeen lahjoituspäätös oli helppo tehdä, säätiön puheenjohtaja Väinö Kainulainen (kuvassa Mervi Vidgrénin oikealla puolella) kuvaa.

Kainulainen kertoo, että säätiön kannalta merkittävä lahjoitus tukee Iisalmen ja laajemminkin Ylä-Savon maaseudun elinvoimaisuutta.

– Arvostamme suuresti sitä laajaa opetus-, tutkimus- ja kehitystyötä, mitä Savoniassa tehdään viljelijäväestön säilymisen ja paremman toimeentulon puolesta.

Maan tyytyväisimmät agrologit 

Savonia-ammattikorkeakoulun rehtori Mervi Vidgrén on todella iloinen säätiön lahjoituksesta.

– Tarvitsemme tällaista maauskoa. Ja tuntuu hienolta, että sitä löytyy Savosta. Lahjoituksella vahvistamme maaseutuelinkeinojen kehittämistä.

Savonian Iisalmen kampukselta valmistuu agrologeja ja ylempiä agrologeja. Juuri päättyneessä kevään yhteishaussa hakijoita kiinnosti varsinkin mahdollisuus opiskella luonnonvara-alaa joustavasti työn ohessa ns. monimuotototeutuksena. Vuosittain Iisalmesta valmistuu noin 30 agrologia (AMK) ja alle 10 maisteritasoista agrologia (ylempi AMK).

Iisalmesta kuuluu ihmeen hyvää säännöllisesti. Esimerkiksi tänä keväänä julkaistussa ammattikorkeakoulujen palautekyselyssä Savonian agrologit olivat maan tyytyväisimpiä.

Agrologi on käytännön asiantuntija ja alan kehittäjä. Agrologit työskentelevät yrittäjinä, neuvojina, kaupan ja rahoituksen alalla, hallinnossa, opettajina sekä hankkeissa.

Valtio kaksinkertaistaa summan

Alkuvuodesta tehty lakimuutos mahdollistaa lahjoitustoiminnan ammattikorkeakouluille. Savonian tavoitteemme on kerätä tänä vuonna lahjoituksia vähintään 1,5 miljoonan euron edestä. Nyt koossa on 130 000 euroa. Mitä enemmän Savonia saa lahjoituksia, sitä enemmän valtion rahoitusta tulee Pohjois-Savoon.

Savonia saa jokaista lahjoitettua euroa kohti valtiolta toisen euron lisää vastinrahaa. Tällä tavoin lahjoittaja voi kaksinkertaistaa lahjoituksen hyödyn ammattikorkeakoululle.

Kun lahjoitettava summa on yli 10 000 euroa, voi lahjoittaja halutessaan kohdentaa sen haluamalleen koulutusalalle.

Kuva: Mirjami Kinnunen

Lukuvuoden mittainen uusi digiteknologian koulutus

$
0
0

Valmistavan teollisuuden digiteknologian koulutus

Savonia toteuttaa lukuvuonna 2018-2019 valmistavan teollisuuden digiteknologiaan liittyvän koulutuskokonaisuuden. Koulutuksen tavoitteena on antaa sopivan pohjakoulutuksen omaaville henkilöille valmiudet toimia lähinnä Pohjois-Savon teknologiateollisuuden digitaalisten teknologioiden asiantuntijoina, joilla on kyky toimia teollisessa ympäristössä sekä valmiudet kehittää ja hyödyntää IoT-teknologiaa, robotiikkaa ja automaatiota sekä lisäävän valmistuksen menetelmiä.

Kohderyhmä:
Tekniikan tai liiketalouden, vähintään toisen asteen ammatillisen tutkinnon omaavat ja teknologiateollisuuden piirissä toimineet henkilöt. Etusijalla ovat työttömät tai työttömyysuhan alaiset. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opetussuunnitelma, jossa otetaan huomioon aiemmat opinnot ja asema työmarkkinoilla.

Sisältö:
Koulutuksen sisältö on laadittu Pohjois-Savon teollisuudelle kohdennettujen selvitysten ja tarvekartoitusten tulosten pohjalta. Koulutus koostuu kymmenestä opintojaksosta (á 5 opintopistettä):

  • Tiedonhallinta ja SQL
  • Selainohjelmointi
  • Sensorit
  • Big Data
  • Langaton tiedonsiirto
  • Mobiiliteknologiat ja ohjelmointiIo
  • T-pilvialustat, analytiikka ja aplikaatiot
  • Teollisuuden automaatioratkaisut
  • Lisäävä valmistus ja 3D-skannaus
  • Robottiohjelmointi

Haku koulutukseen:
9.-30.4.2018 klo 15.00 mennessä.

Tutustu tarkemmin koulutukseen >>

Savonian ja Vuokatin koulutusyhteistyö kiinnosti hakijoita

$
0
0

Savonian ja Vuokatti Sportin yhteistyössä toteuttamaan fysioterapeuttikoulutukseen oli kaikkiaan 50 hakijaa. Koulutuspaikkoja on 15. Koulutus toteutetaan nyt ensimmäisen kerran hyödyntäen Savonian terveysalan kokemuksia satelliittikoulutusmalleista.
Syksyllä 2018 alkavat fysioterapeutin tutkintoon johtavat polkuopinnot järjestetään Savonia-ammattikorkeakoulun, Vuokatti Sportin ja Kainuun Aallon kanssa yhteistyössä. Koulutuksessa hyödynnetään sähköisiä opiskelumuotoja ja alueen yritysten kanssa tehtävää yhteistyötä.

Yhtenä keskeisenä kohderyhmänä ovat urheilu-uran eri vaiheissa olevat talvilajien urheilijat, jotka voivat yhdistää opiskelun ja harjoittelun Vuokatin olosuhteisiin.

Kun opiskelijat ovat suorittaneet yhden vuoden opinnot eli 60 opintopistettä, heillä on mahdollisuus siirtyä Savonian tutkinto-opiskelijoiksi. Koulutus on suunniteltu suoritettavaksi kokonaan Kainuussa

Lisätietoja
Lehtori Anna-Leena Ruotsalainen
anna-leena.ruotsalainen@savonia.fi
puh. 044 785 6488
Savonia-ammattikorkeakoulu

Menestystä baarikilpailussa Sloveniassa

$
0
0

Iloisia uutisia Sloveniasta! Restonomi monimuoto-opiskelijamme Kia-Lisa Vartiainen (kuvassa vas.) osallistui 10.-11.4. Slovenian Bledissä G&T Cup Bartender -kilpailuun ja sijoittui kilpailussa hienosti toiseksi.

Kilpailuun osallistui 30 opiskelijaa kymmenestä Euroopan maasta, AEHT:n (European Association of Hotel and Tourism Schools) jäsenkouluista.
 
Kilpailussa arvioitiin opiskelijan taitoja kirjallisen testin sekä käytännön baarityöskentelyn osalta. Kialla on vahva ammatillinen osaaminen ja näyttöä jo aiemminkin kilpailuista. Tähän kilpailuun valmistautumisessa drinkin kehittämisen ja tekniikan hiomisen osalta toimi Erno Vainanen. Yhdessä Ernon kanssa Kia kehitti teeman mukaisen drinkin, joka toi palkintosijan "kotiin".
 

Viewing all 757 articles
Browse latest View live