Quantcast
Channel: Savonia
Viewing all 757 articles
Browse latest View live

Savilahden alueen toimijoiden yhteinen visio

$
0
0

Savilahden alueen toimijat ovat laatineet yhteisen vision. Visio kertoo yhteisestä tahtotilasta ja sitoutumisesta Savilahden kehittämiseen. Visiotyö tuo todeksi yhdessä tekemisen monet mahdollisuudet ja kertoo siitä, että Savilahden tarinaa rakennetaan yhdessä.

Savilahden alueen toimijat ovat tehneet tiivistä yhteistyötä Savilahti-projektin käynnistymisestä saakka. Keväällä 2018 tunnistettiin tarve yhteisten tavoitteiden kirkastamiselle. Visiotyön avulla haluttiin syventää yhteistyötä  entisestään ja paneutua erityisesti alueen toiminnallisen sisällön kehittämiseen.

Vision teemoja on työstetty yhdessä mm. työpajojen, kyselyiden ja tehtävien avulla. Tavoitteena on ollut määrittää suuntaviivat Savilahden kehittämiseksi Euroopan kiinnostavimmaksi oppimis- ja innovaatioympäristöksi.

Visio koostuu kolmesta pääteemasta: uniikki yhdistelmä, yhdessä enemmän sekä inspiroiva ympäristö. Uniikki yhdistelmä kertoo Savilahden ainutlaatuisesta kokonaisuudesta, jossa toisiinsa sulautuvat elämän kaikki osaalueet: työ, yrittäminen ja opiskelu sekä asuminen ja vapaa-aika. Yhdessä enemmän -osio nostaa esille yhteisön Savilahden vahvuutena. Yhdessä toimimalla voimme olla enemmän kuin osiemme summa. Kolmantena keskeisenä elementtinä on inspiroiva ympäristö. Kun koko ympäristö ruokkii inspiraatiota, muuttuvat yhteiset tilat kohtaamispaikoiksi, joissa syntyy uusia ideoita. Savilahdessa jokainen kohtaaminen nähdään mahdollisuutena. Vision läpileikkaavina teemoina kulkevat kansainvälisyys, hyvinvointi ja terveys sekä kestävä kaupunki.

Visiotyö on koettu tärkeäksi ja alueen toimijoita yhdistäväksi asiaksi. Savilahdessa on jo tapahtunut paljon. Seuraavassa vaiheessa alueen toimijoista koostuva Savilahti-foorumi lähtee työstämään lisää konkreettisia toimenpiteitä, joilla visio tehdään todeksi. Visio innostaa tekemään uusia, yhteisiä avauksia ja toimenpiteitä Savilahden kehittämiseksi!

Tutustu visioon: www.savilahti.com/visio

Savonian rehtori Mervi Vidgrén kokee Savilahden alueen kehittämisen erittäin tärkeäksi:”Savilahden yhteisessä visiossa korostuu moni Savonialle tärkeä asia. Olemme entistä kansainvälisempi toimija, joka tarvitsee ympärilleen uuden sukupolven alustan kasvulle ja kehitykselle. Yli 6500 opiskelijaamme ja 500 työntekijäämme haluavat olla osa uudenlaista ympäristöä, jossa on aitoja ja avoimia mahdollisuuksia oppimiselle, innovaatioille, tutkimukselle ja liiketoiminnalle. Olemme ylpeitä, kun voimme sanoa olevamme osa Savilahden ainutlaatuista kokonaisuutta. Olemme olleet mukana kehittämässä aluetta alusta alkaen, ja ilolla katsomme sitä mahdollisuuksien kirjoa, jota meillä on vielä edessämme. Yhdessä teemme Savilahdesta aidosti uniikin ympäristön koko korkeakouluyhteisöllemme.”

 

 


Viikon vaikuttavin: 3D-tulostettuja tuotannon apuvälineitä Ponsselle

Ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet lähes täystyöllisyydessä

$
0
0

Ammattikorkeakoulututkinnon viisi vuotta sitten suorittaneiden työllisyystilanne on erittäin hyvä – viisi vuotta valmistumisesta vain vajaat kaksi prosenttia on vailla työtä. Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon ja sosiaali- ja terveysalan tutkinnon suorittaneiden työttömyys on vieläkin alhaisempi. Valmistuneista kaksi kolmannesta oli työllisiä jo valmistuessaan.

Lue koko artikkeli Arenen sivuilta >>

 

 

LääkeMaisteri-lääkelaskupeli on julkaistu

$
0
0
LääkeMaisteri-oppimispeli.

LääkeMaisteri-peli on nyt julkaistu! Pelin avulla pääset harjoittelemaan lääkelaskuja konkreettisella ja hauskalla tavalla. Katso pelin esittelyvideo.

Peli julkaistiin viikon 10 lopussa ja se on saanut suuren suosion jo nyt. Peli kehitettiin moniammatillisella tiimillä Sotevi-hankkeessa.

Peli on ilmaiseksi ladattavissa sekä Google Play että iOS Apple Store sovelluskaupoista. Suorat latauslinkit:

Taustatietoa peliprojektista alla.

Mistä Sotevi-hankkeessa on kyse? 

Sotevi eli Sosiaali- ja terveydenhuollon virtuaaliset oppimisympäristöt on ESR rahoitteinen hanke. Hankkeen toimijoita ovat Savonia-ammattikorkeakoulu, Savon ammattiopisto, Kuopion yliopistollinen sairaala ja Siilinjärven kunnan hoito- ja vanhuspalvelut. SoTeVi-hankkeessa kehitetään ja testataan virtuaalisia oppimisympäristöjä sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden ja opiskelijoiden perehtymisen, työhönopastuksen ja oppimisen sekä rekrytoinnin tueksi. 

Millainen porukka kehitti LääkeMaisteri-pelin? 

Peli kehitettiin moniammatillisella tiimillä, jossa oli substanssin, pedagogiikan, pelillisyyden, farmasian sekä teknologian osaajia.  

  • Savonia-amk:
    • Antti Kotimaa, FT, TKI-asiantuntija, Projektipäällikkö 
    • Mikko Myllymäki, Sh, TtM, Päätoiminen tuntiopettaja 
    • Jesse Honkanen, FM, TKI-asiantuntija  
    • Helena Pennanen, Sh, THM, Lehtori 
    • Sari Husso, Sh, TtM, Lehtori  
  • Savon ammattiopisto:  
    • Eeva Haavisto, Sh, TtM, Lehtori  
  • Kuopion yliopistollinen sairaala:   
    • Susanna Saano, FaT, proviisori  
  • Siilinjärven kunta:  
    • Saija Kukkonen, Sh, Osastohoitaja  
  • NordicEdu Oy (tekninen toteuttaja):  
    • Hanna Ahtosalo, Eetu Tapola & Laura Pihl  

Miksi kehititte pelin? 

Sekä opiskelijoilla että ammattilaisilla on vaikeuksia lääkelaskujen laskemisessa. Kulutusorganisaatioille ja sairaaloille ongelma näyttäytyy suurena määränä hylättyjä lääkelaskukokeita. Käytännön hoitotyössä lääkelaskuissa tapahtunut virhe voi pahimmillaan johtaa jopa potilaan menehtymiseen. Kehitystiimissä koimme, että ongelmat lääkelaskujen laskemisessa ovat lisääntyneet. Analysoimme ongelmaa, jonka johtopäätöksenä totesimme, että laskuja tulisi konkretisoida, visualisoida sekä tuoda lähemmäksi työelämää. Tämän analyysin ympärille peli toteutettiin.  

Miten huumori näkyy pelissä? 

Pelissä käytetään huumoria erilaisissa opiskelijan saamissa palautekuvissa, palauteteksteissä sekä saavutus badgeissa, jotka ovat keskeinen osa pelin etenemistä. Pyrimme tekemään pelistä viihdyttävää ja huumorin kanssa otimme välillä hieman riskejäkin. 

Miten lääkelaskujen tuloksia konkretisoidaan? 

Lääkelaskuja konkretisoidaan erilaisten minipelien avulla. Esimerkiksi lääkelaskun vastaus tulee muodostaa vetämällä oikea määrä lääkettä ruiskuun, laittamalla oikea määrä pillereitä kuppiin, säätämällä infuusioautomaattiin oikea nesteen tiputusnopeus. Itse tuloksia ja niiden vaikutuksia konkretisoidaan palautekuvilla ja palauteteksteillä. Väärin lasketun laskun vastauksia konkretisoidaan siitä potilaalle aiheutuvien oireiden avulla. Esimerkiksi, jos potilas saa liikaa vahvoja kipulääkkeitä, menee hän tajuttomaksi jne.  

Millaista vastaanottoa ennakoitte pelille? 

Uskomme siitä tulevan hyvin suosittu. Testasimme pelin pilottiversiota tovi sitten ja testaajilta saatu palaute oli kokonaisuudessaan hyvin positiivista. Tulevaisuudessa peliä on tarkoitus jatkokehittää pidemmälle.  

Savonian vetämälle energiatekniikan hankkeelle miljoonan euron rahoitus

$
0
0

Savonia-ammattikorkeakoulun vetämä energiatekniikan hanke käynnistettiin Varkaudessa pidetyssä aloitusseminaarissa torstaina 12.3. Miljoonan euron hankkeen käynnistyminen varmistui, kun Pohjois-Savon Liitto myönsi hankkeelle 70% rahoituksen. Muina rahoittajina toimivat Savonia, Itä-Suomen yliopisto, Varkauden kaupunki sekä hankkeessa mukana olevat 16 yritystä.  

Pohjois-Savon talouden kannalta merkittävin toimiala on kone- ja energiateollisuus, joka on globaalistikin suuressa murroksessa. Energia-alalla ollaan siirtymässä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi keskitetystä fossiilisiin polttoaineisiin perustuneesta energiantuotannosta kohti hajautettua uusiutuvan energian tuotantoa. Hankkeen keskiössä ovatkin mm. ympäristöystävällisen polttotekniikan, kiertotalouden sekä akkumateriaalien valmistuksen kehittäminen yhdessä energiatekniikan innovaatiotoimintaan liittyvien TKI-palveluiden kehittämisen kanssa.

Kokonaisuudessaan tavoitteena on muodostaa Pohjois-Savon alueelle energia-alan teollisen mittakaavan tutkimus- ja kehittämistoiminnan kokonaisuus, Pohjois-Savon Energiaklusteri, jolla on valmiudet tukea energia-alalla toimivia yrityksiä. Energiaklusteri tulee tarjoamaan tukea monipuolisesti innovaatioprosessien eri vaiheissa, erityisesti mittaus-, testaus-, analysointi- ja katselmuspalveluita olemassa olevien energianmuuntoprosessien toiminnan analysointiin. Lisäksi hankkeen kautta syntyy ympäristöjä uusien tuoteideoiden pilotointiin. Klusterin toimintamallia ja palveluita kehitetään yhteistyössä mukana olevien yritysten kanssa.  

Yhtenä merkittävänä toimijana mukana on ANDRITZ, jonka paikallisjohtaja Marko Luokkanen näkee osallistumisen ekosysteemin kehitystyöhön merkittävänä panostuksena tulevaisuuteen.
- Vahvistamalla kehitys- ja etenkin innovaatiotoimintaamme yhdessä muiden toimijoiden kanssa varmistamme tulevaisuuden osaamistamme niin energiatekniikassa kuin ekologisesti toimivien sellu- ja voimalaitosten prosesseissa, kertoo Luokkanen. Hänen mukaansa Keski-Savon alueelle hanke on merkittävä askel vahvistamaan yhteistyötä, teknologista etumatkaa sekä paikallista koulutusta ja sitä kautta osaavan työvoiman saamista alueelle. Todellinen win-win tilaisuus kaikille osallistujille, iloitsee Luokkanen.

Lisätietoja:
Markku Huhtinen
Koulutusvastuupäällikkö
Savonia-ammattikorkeakoulu
044 785 6763
markku.huhtinen@savonia.fi

 

Jatkuvan oppimisen kehittämistä korkeakouluyhteistyönä vahvistetaan

$
0
0

Itä-Suomen yliopiston, Savonian ja Karelia AMK:n yhteistyö Itä-Suomen alueen jatkuvan oppimisen kehittämisessä tiivistyy entisestään. Työn alla on webinaarisarja ja seminaari syksylle 2020.

Helmikuussa Savonian kampussydämessä järjestetty jatkuvan oppimisen seminaari toi yhteen lähes 150 alueen työelämän ja korkeakoulujen edustajaa. Tapahtuman tarkoituksena oli löytää yhdessä uudenlaisia tapoja vastata jatkuvan oppimisen valtakunnallisten tavoitteiden asettamiin haasteisiin.

– Osallistujilta keräämämme palautteen perusteella avaus oli hyvä. Positiivista palautetta tuli esimerkiksi valtakunnallisen näkymän avaamisesta ja aidoista keskustelumahdollisuuksista muiden organisaatioiden edustajien kanssa. Saimme myös lukuisia hyviä kehittämisideoita, joiden pohjalta yhteistyön tapoja on hyvä lähteä jatkotyöstämään, sanoo erikoissuunnittelija Mervi Lätti Karelia AMK:sta.

Tilaisuuteen osallistunut opetusneuvos Sanna Hirsivaara opetus- ja kulttuuriministeriöstä antoi myös kiitosta hyvästä keskustelusta ja korkeakoulujen näkemysten avaamisesta jatkuvan oppimisen osalta.

Tärkeänä tavoitteena on työelämän tarpeiden ja korkeakoulujen opetuksen yhteensovittaminen. Palautteessa toivottiinkin työelämän edustajien parempaa innostumista mukaan yhteiseen työhön. Myös korkeakoulujen tekemää yhteistyötä haluttiin näkyvämmäksi ja viestintää kehittämiskohteiden ja uusien avauksien osalta aktiivisemmaksi.

Seminaarissa ideoitujen jatkuvan oppimisen kehittämisaihioiden edistämisestä toteutetaan syksyllä 2020 webinaarisarja, jossa esitellään ja tuodaan yhteiseen keskusteluun siihen mennessä tehdyn työn tuloksia. Webinaarit ovat avoimia kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Helmikuun seminaari saa jatkoa 16.9., jolloin seuraava tapahtuma järjestetään Joensuussa.

– Toivomme työelämän aktiivista panosta, ja pyrimmekin järjestämään syksyn seminaarin tiiviimmässä yhteistyössä työelämän edustajien kanssa, dekaani Sari Rissanen Itä-Suomen yliopistosta sanoo. – Alueen yrittäjät ja työnantajat sekä kolme korkeakoulua voimme yhdessä olla suunnannäyttäjinä luomassa Itä-Suomen alueelle omaa jatkuvan oppimisen ekosysteemiä.

– Yritysten ja työelämän mukaan saamisella pystyisimme helpommin löytämään konkreettisia ja yritysten arkielämästä nousevia kehittämiskohteita ja lähtisimme hakemaan niihin ratkaisuja koulutuksen kehittämisen kautta. Pelkkä korkeakoulujen omista tarpeista tuleva näkökulma ei riitä, toteaa koulutusvastuujohtaja Salla Seppänen Savoniasta.

Syksyn webinaarisarjan aikatauluista ja syyskuun seminaarista tiedotetaan tarkemmin kevään kuluessa.

Lue juttu helmikuun seminaarista ja tutustu esitysmateriaaleihin >>

 

Tiedotteet koronavirukseen liittyen

$
0
0

Vastuullisena korkeakouluna Savonia haluaa varmistaa opiskelijoidensa opintojen etenemisen mahdollisimman tehokkaasti koronaviruksen leviämisestä huolimatta. Lisäksi tähtäämme toimenpiteillämme viruksen leviämisen ennaltaehkäisyyn. Tältä sivulta voit seurata Savonian tiedotteita ja ohjeita koronavirukseen liittyen. Henkilökunnalle ja opiskelijoille suunnattu tarkempi tiedottaminen tapahtuu Savonian intranet-sivustojen kautta.

Päivitetty 13.3.2020:

Kaikki kevätlukukauden aikana alkavaksi suunnitellut saapuvat ja lähtevät opiskelijavaihdot peruutetaan tai siirretään myöhempään ajankohtaan. Matkustuskielto ulkomaille opinto- ja työmatkoihin astuu voimaan välittömästi ja kestää  31.5.2020 saakka tai kunnes toisin ilmoitetaan. Savonia ei myöskään ota vastaan ulkomailta tulevia vieraita

Jos olet ollut ulkomaan matkalla ja sinulla on flunssaoireita, älä tule Savonian tiloihin ja ota välittömästi yhteyttä opiskelijaterveydenhoitoon tai terveyskeskukseen puhelimella ja toimi sieltä saamiesi ohjeiden mukaisesti.

Jos olet ollut ulkomaan matkalla, mutta sinulla ei ole flunssaoireita, älä tule Savonian tiloihin. Opiskelijana osallistu varotoimenpiteenä opetukseen etäyhteydellä 14 päivän ajan tai sovi muusta etänä toteutettavasta järjestelystä opettajien kanssa. Lisätietoja opiskelijoiden intranetissä, Repussa. Jos olet henkilöstön jäsenenä ollut ulkomaan matkalla, mutta sinulla ei ole flunssaoireita, tee kuitenkin varotoimenpiteenä 14 päivän ajan etätyötä, jos se on mahdollista tai sovi muista järjestelyistä Santrassa olevien ohjeiden mukaisesti.

Savonia valmistautuu etäopetuksen laajentamiseen. Tiedotamme asiasta lisää myöhemmin tällä sivulla.

Terveydenhuollon yhteystiedot:

    Kuopion opiskeluterveydenhuolto 044 7186570 ma-to klo 8.00-9.00 ja 12-13, pe 8-9,

    Kuopion kaupungin päivittyvä tiedote koronaviruksesta

    Iisalmi opiskeluterveydenhoitaja 040 809 287

    Ylä-Savon soten päivittyvä tiedote koronaviruksesta

    Varkaus opiskeluterveydenhuolto 017 579 4600

    Varkauden kaupungin päivittyvä tiedote koronaviruksesta

Code Academy jälleen hakijoiden suosiossa

$
0
0

Ohjelmisto-osaamista tarvitaan nykyään kaikilla aloilla ja koodareista on tällä hetkellä valtava pula. Ensimmäinen Savonia Code Academy alkoi syksyllä 2019 ja siihen oli suorastaan hakijaryntäys. Sama trendi jatkui tänäkin vuonna, sillä Savonian koodarikoulutuksen 60 aloituspaikkaa tavoitteli jopa 220 hakijaa. Kiitos kaikille hakijoille!

Verkossa suoritettava valintakoe järjestetään 30.3.2020 (klo 8.00) – 6.4.2020 (klo 20.00) välisenä aikana. Opinnot starttaavat elokuussa Savilahden kampuksella. 

Koulutuksen suorittaneilla on perusvalmiudet toimia ohjelmointitehtävissä nykyaikaisia ohjelmointikieliä käyttäen.

Tutustu koulutukseen Code Academyn sivuilla >>

 


Tietoa englanninkielisten koulutusten valintakokeista

$
0
0

Koronavirus on aiheuttanut suomalaisille korkeakouluille useita rajoituksia, jotka vaikuttavat tammikuussa 2020 haussa olleiden englanninkielisten AMK-koulutusten valintakokeisiin. Savoniassa tämä koskee Bachelor’s Degree Programmes in Business and Administration ja Bachelor’s Degree Programmes in Technology–koulutuksia. Näiden koulutusten valintakokeita ei järjestetä 1. Ja 2. päivä huhtikuuta, kuten alunperin oli tarkoitus.

Ammattikorkeakoulut etsivät parhaillaan yhteistyössä uusia ratkaisuja valintakokeiden järjestämiseksi. Uudet suunnitelmat julkaistaan perjantaina 27. maaliskuuta. Tieto uusista suunnitelmista toimitetaan hakijoille sähköpostitse, ja julkaistaan ammattikorkeakoulujen verkkosivuilla

 

 

Savoniassa Suomen tyytyväisimmät agrologiopiskelijat

$
0
0

Valtakunnallisen opiskelijapalautekyselyn mukaan Suomen tyytyväisimpiä agrologiopiskelijoita koulutetaan Iisalmessa Savonian kampuksella. Myös viisi vuotta valmistumisen jälkeen suoritettavassa valtakunnallisessa uraseurantakyselyssä parhaat luonnonvara-alan tulokset sai Savonian agrologikoulutus. Iisalmen lisäksi Savonian luonnonvara-alan koulutusta annetaan verkkototeutuksena eri puolille Suomea, erityisesti Varkauden, Joensuun ja Kymeenlaakson alueille.

Koulutusta on kehitetty yhdessä opiskelijoiden ja yritysten kanssa. Savonian koulutusvastuupäällikkö Petri Kainulainen kertoo, että kaikkein eniten opiskelijat arvostavat koulutuksen työelämäläheisyyttä.
– Meillä opiskelijoiden koulutukseen sisältyvät toimeksiannot tulevat useimmiten alan yrityksiltä, ja yritysten edustajat ovat mukana myös luennoitsijoina ja koulutuksen kehittäjinä, kertoo Kainulainen.

Vaikka moni opiskeleekin agrologiksi pääosin verkon välityksellä, on Savonian opiskelijoiden yhteisöllisyys saanut valtakunnallisissa kyselyissä erittäin hyvät arvosanat. Savonian lehtori Salla Ruuska muistuttaa, että myös verkkototeutuksissa yhteisöllisyys on tärkeää.
– Ryhmät eri paikkakunnilla ovat muodostuneet tiiviiksi ja opiskelijat keskustelevat paljon verkon välityksellä. Vaikka samassa luentosalissa ollaan vain muutamia kertoja lukukaudessa, osataan myös verkossa auttaa toisia ja myös pyytää apua niin opiskelukavereilta kuin myös opettajilta, iloitsee Ruuska.

Monimuotototeutuksena suoritettavien tutkintojen suosio on kasvanut eri alojen koulutuksissa, ja korkeakoulut ovat lisänneet niiden tarjontaa. Kevään yhteishaku korkeakoulujen tutkinto-ohjelmiin on parasta aikaa käynnissä ja päättyy 1.4.2020.

 

Lisätietoja:

Petri Kainulainen
Koulutusvastuupäällikkö
Savonia-ammattikorkeakoulu
0447856635

Lääketieteellisen tietojenkäsittelytieteen uudenlaisten osaajien koulutus alkaa Pohjois-Savossa

$
0
0
Opiskelijat tekemässä lääketieteellistä tutkimusta.

Itä-Suomen yliopisto ja Savonia-ammattikorkeakoulu tarjoavat uudenlaisen koulutuksen, ”Experts in Medical Computing”. Koulutuksen tavoitteena on tuottaa uusia osaajia lääketieteellisen informaation hyödyntämiseen terveydenhuollossa ja alan palveluja sekä tuotteita kehittävissä yrityksissä. Vastaavaa koulutusohjelmaa ei ole aiemmin toteutettu Suomessa.

Maailmanlaajuisesti on käynnissä murros suurten tietomäärien ja datamassojen hyödyntämisessä. Uusien hoitomenetelmien kehittäminen, täsmälääketiede ja kustannusten alentaminen ovat päämääriä, joiden tavoitteluun syksyllä käynnistyvä koulutus pyrkii antamaan uutta osaamista.

– Tulevaisuudessa tekoälyn tukemana lääkärit pystyvät kertomaan potilailleen ennen sairastumista, mille sairauksille nämä ovat alttiita tai millaisia muutoksia ravintoon tai elintapoihin kannattaisi tehdä, jotta esimerkiksi geenien aiheuttamat tautiriskit voidaan minimoida tai jopa välttää kokonaan, kertoo Savonia-ammattikorkeakoulun tutkimuspäällikkö Jukka-Pekka Skön. Skönin mukaan on ennustettu, että terveysteknologian kokonaismarkkinoiden arvo yltää 280 miljardiin dollariin jo ensi vuonna. Tästä markkinasta lääketieteellinen tietojenkäsittely muodostaa merkittävän osan.

– Koska monet terveydenhuollon yritykset ovat mukana, koulutuksella on myös vahva teollinen merkitys, toteaa Itä-Suomen yliopiston apulaisprofessori Roman Bednarik. Koulutukseen osallistuville henkilöille pyritään varmistamaan harjoittelupaikat yhteistyöyrityksissä ja tarjota käytännön kokemusta terveysteknologian asiantuntijatyössä.

Koulutus toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Kuopion yliopistollisen sairaalan ja yhteistyöyritysten kanssa vuosina 2020-2022. Ensimmäinen vuoden kestävä koulutus alkaa syyskuussa, toinen syksyllä 2021. Euroopan sosiaalirahaston rahoittaman hankkeen aikana koulutetaan Pohjois-Savon alueelle 60 uutta terveysteknologian ja lääketieteellisen tietojenkäsittelyn osaajaa palvelemaan työelämän tarpeita.

Lisätiedot:

Savonia-ammattikorkeakoulu
Jukka-Pekka Skön
tutkimuspäällikkö
puh. 044 785 6545
jukka-pekka.skon@savonia.fi

Itä-Suomen yliopisto
Roman Bednarik
apulaisprofessori
puh. 041 430 6116
roman.bednarik@uef.fi

Viikon vaikuttavin: Kaivosteollisuuden typpipäästöt hallintaan

$
0
0

Teollisuuden typpipäästöille on näköpiirissä tiukentuvia raja-arvoja. Raja-arvot velvoittavat mm. kaivoksia ottamaan käyttöön uusia menetelmiä typen poistamiseksi jätevesistään.  Agnico Eagle Finland Oy:n Kittilän kultakaivos ennakoi tulevia muutoksia hakemalla aktiivisesti ratkaisuja typpipäästöjensä pienentämiseksi entisestään.

Savonia on mukana pilotoimassa typen poistoon soveltuvia teollisuusvesien käsittelymenetelmiä Kittilän kultakaivoksella. 

Lue koko case vaikuttavuuden sivustolta >>

 

 

Savonian hakijamäärä kasvoi lähes kaikissa koulutuksissa

$
0
0

Korkeakoulujen yhteishaku päättyi keskiviikkona 1.4., ja Savonian noin 1400 aloituspaikkaa tavoitteli jopa 7747 hakijaa. Määrä on 150 enemmän kuin viime keväänä. Hakijoista ensisijaiseksi hakukohteekseen Savonian koulutuksen oli laittanut 3336 hakijaa.

Suosituin koulutus oli viime vuosien tapaan ensihoitajan AMK-koulutus, jonka 35 aloituspaikkaa tavoitteli hakuaikana jopa 1229 hakijaa. Kasvua viime vuoteen oli 18 prosenttia. Voimakkainta hakijamäärän kasvu oli Varkauden kampuksen energiatekniikan monimuotokoulutuksessa, jossa hakijoita oli lähes kaksinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna. Myös energiatekniikan päivätoteutuksen hakijamäärä Varkaudessa kasvoi 80 prosenttia viime vuodesta. Ylemmistä AMK-koulutuksista vetovoimaisin oli hyvinvointikoordinaattorin tutkinto, jonka 25 aloituspaikkaa tavoitteli 92 hakijaa.

Suurin osa haussa olleista koulutuksista toteutetaan Kuopiossa, Savilahden kampusalueella. Iisalmen kampuksella ollutta 155 aloituspaikkaa tavoitteli yhteensä 726 hakijaa.

Savonian opintoasiainpäällikkö Anne Koskela on tyytyväinen Savonian tuloksiin. – Hakijamäärä kasvoi lähes kaikissa koulutuksissa kaikissa kolmessa kampuskaupungeissamme. Erityisesti Varkauden kampuksen vetovoima kasvoi todella voimakkaasti, iloitsee Koskela.

Koulutukset herättivät hakijoissa kiinnostusta aiempia vuosia enemmän. – Haussa oleviin koulutuksiin käytiin tutustumassa verkkosivuillamme lähes neljänneksen enemmän kuin vuosi sitten, kertoo Savonian viestintäpäällikkö Petteri Alanko. Kiinnostusta on ollut jo viime syksystä lähtien, mutta suurimmat kävijäpiikit tulevat edelleen hakuajan ensimmäisenä ja viimeisenä päivänä, Alanko tarkentaa.

 

Lisätietoja:

Anne Koskela
Opintoasiainpäällikkö
Savonia-ammattikorkeakoulu
044 785 5050

Valaistussuunnittelun täydennyskoulutus starttaa syksyllä

$
0
0
Lamppuja roikkuu katossa.

Savonia järjestää lukuvuonna 2020–2021 valaistussuunnittelun opintokokonaisuuden, joka tutustuttaa kaupunki- ja arkkitehtuurivalaistuksen perusteisiin ja antaa monipuoliset valmiudet suunnitella valaistuksia niin ulko- kuin sisätiloihin.

Koulutuksessa saatavaa monialaista teoriataustaa sovelletaan käytäntöön suunnitteluharjoitustöissä oppien samalla valaistussuunnittelun praktiikkaa tukevia taitoja, kuten valaistuslaskentaa ja -mallintamista. Koulutuksessa perehdytään uuteen valaistusteknologiaan ja älykkäisiin valaistusratkaisuihin, joiden avulla voidaan pienentää valaistuksen hiilijalanjälkeä ja saada valaistukseen monenlaista lisäarvoa esimerkiksi hyvinvointiin liittyen.

Syksyn opinnoissa perehdytään laajasti ja monialaisesti kaupunkivalaistuksen ja ulkovalaistuksen suunnitteluun liittyviin näkökulmiin. Kevään opinnoissa keskitytään sisätilojen valaistusolosuhteiden suunnitteluun niin keinovalon kuin luonnonvalon näkökulmasta.

Koulutuksen järjestävät yhteistyössä Savonia-ammattikorkeakoulu ja Oulun yliopisto, ja sen voi suorittaa molemmissa korkeakouluissa. Koulutus toteutetaan aikavälillä 24.8.2020–31.5.2021. Koulutuksen voi suorittaa eri laajuuksissa, ensisijaisesti kuitenkin 60 op:n opintokokonaisuutena.

Koulutus on suunnattu henkilöille, joilla on koulutuksen tai työkokemuksen kautta yhteys valaistusalaan. Näitä ovat muun muassa rakennetun ympäristön suunnittelijat (arkkitehti, rakennusarkkitehti, sisustusarkkitehti, sisustussuunnittelija, maisema-arkkitehti, sähköinsinööri, valaistustekniikan diplomi-insinööri jne) sekä valoilmaisuun liittyvät tai valaistukseen liittyvät kaupallisten alojen ammattilaiset.

Opinnot sopivat kaikille, jotka tarvitsevat työssään valaistussuunnittelun perustietoa tai haluavat laajentaa ja päivittää osaamistaan. Koulutuksen ensisijainen kohderyhmä on Pohjois-Savon ja Pohjois-Pohjanmaan alueilla asuvat ja toimivat henkilöt. Haku koulutukseen alkaa 20.4. ja päättyy 17.5.2020.

Koulutus on osallistujille maksuton. Lisätietoa koulutuksen nettisivulla >> 

Koulutus on osa Oulun yliopiston ja Savonian OSAaValo – Valaistusosaaminen pohjoisen vetovoimana -hanketta. Hanke on Euroopan Sosiaalirahaston (ESR) tukema ja sitä rahoittavat Pohjois-Pohjanmaan ja Etelä-Savon ELY-keskukset.

Lisätiedot:
Sisällön osalta: Henrika Pihlajaniemi, henrika.pihlajaniemi(at)oulu.fi, puh. 040 708 9865
Hakemisen osalta: Sari Turpeinen, sari.turpeinen(at)savonia.fi, puh. 044 785 5621

Kevään 2020 yhteishaku, valintakurssit

$
0
0

Kevään 2020 toisessa yhteishaussa osaan Savonian tutkinto-ohjelmista valitaan opiskelijat valintakurssin perusteella. Valintakurssi on tutkintoon kuuluva opintojakso, joka toteutetaan Savonia-ammattikorkeakoulun Moodle verkko-oppimisympäristössä. Valintakurssit avautuvat tiistaina 7.4. ja sulkeutuvat 7.5.2020 klo 23:59.

Hakijoille on lähetetty sähköpostitse ohjeet Savonian käyttäjätunnusten saamisesta ja valintakursseille kirjautumisesta maanantaina 6.4. iltapäivällä. Mikäli olet hakenut johonkin alla mainittuun tutkinto-ohjelmaan, etkä ole saanut sähköpostiisi ohjeita, tarkasta roskapostikansio. Osa sähköpostiohjelmista tulkitsee massaviestit roskaposteiksi.

 

Tutkinto-ohjelmat, joilla kullakin on oma valintakurssi:

  • Tradenomi (AMK), Wellness-liiketoiminta, monimuotototeutus
  • Tradenomi (AMK), liiketalous, monimuotototeutus
  • Restonomi (AMK), matkailu- ja ravitsemisalan kehittäminen ja johtaminen, monimuotototeutus
  • Agrologi (AMK), monimuotototeutus
  • Sairaanhoitaja (AMK), monimuotototeutus

 

Tutkinto-ohjelmat, joilla on yhteinen valintakurssi:

  • Rakennusmestari (AMK), päivätoteutus
  • Rakennusmestari (AMK), infrarakentaminen, monimuotototeutus

 

Tutkinto-ohjelmat, joilla on yhteinen valintakurssi:

  • Insinööri (AMK), energiatekniikka, päivätoteutus
  • Insinööri (AMK), energiatekniikka, monimuotototeutus

 

Mikäli et ole saanut ohjeviestiä etkä löydä sitä myöskään roskapostikansiosta, tai sinulla on muuta kysyttävää valintakurssille kirjautumisesta, ole yhteydessä Savonian hakijapalveluihin.

sähköposti: hakijapalvelut@savonia.fi / puhelin: 044 785 7002

 

 


Lahjoita käytetyt tietokoneet koululaisille

$
0
0
Opiskelija kannettavan tietokoneen kanssa.

Savonia osallistuu Kaikille kone –kampanjaan osana yhteiskuntavastuuta. Haluamme kannustaa muitakin yrityksiä mukaan tähän valtakunnalliseen kampanjaan, joka haastaa yrityksiä lahjoittamaan tarpeettomia tietokoneitaan koululaisille etäopiskelun turvaamiseksi. Kampanjan suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Katso kampanjan kotisivu.

Lahjoitettavien koneiden tulee olla ehjiä ja enintään noin kolmen vuoden ikäisiä. Laatukoneiden tapauksessa viisi vuotta vanha konekin kelpaa, kunhan se on toimintakuntoinen ja Windows 10 yhteensopiva.

Lahjoitusvaihtoehdot:

  • Jos yritykselläsi on lahjoitettavia tietokoneita viisi tai enemmän, voitte ryhtyä lahjoittajaksi täyttämällä lomakkeen kampanjasivulla.
  • Jos yrityksestäsi löytyy 1–4 tietokonetta lahjoitettavaksi, hoidamme laitteet eteenpäin Kaikille kone –kampanjan kautta. Otathan rohkeasti yhteyttä Harri Auviseen, harri.auvinen(at)savonia.fi tai Ulla Santtiin, ulla.santti(at)savonia.fi

Savonia osallistuu kampanjaan Against Waste: Active Research and Education (AWARE) –hankkeen myötä ja haluaa olla edistämässä nuorten opiskelumahdollisuuksia! 

Muotoilun ennakkotehtävä julkaistu

Microsoft Teams -koulutus

$
0
0
Ajankohta: 
Keskiviikko, 15 huhtikuu, 2020 - 12:00
Hinta: 
29 e + alv
Sijainti: 
Zoom-webinaarina verkossa
Yhteystiedot: 
Savonia-ammattikorkeakoulu, täydennyskoulutus p. 044 785 6420

Koulutus tuottaa valmiudet käyttää Microsoft Teams -ohjelmaa. Ohjelma mahdollistaa työyhteisön jäsenten etätyöskentelyn. Teams -toiminnallisuuksia ovat mm. tiimit,
kanavat, keskustelut, kokoukset, tiedostojen jakaminen ja puhelut. 

Koulutus toteutetaan Zoom-webinaarina, jota seurataan internetselaimessa. Tarvitset vain toimivan nettiyhteyden ja äänilähteen.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen >>

Ruokalaakson webinaarivartti: Elintarvikeväärennökset lainsäätäjän näkökulmasta

$
0
0
Ajankohta: 
Perjantai, 24 huhtikuu, 2020 - 13:00
Sijainti: 
Webinaari verkossa

Tervetuloa kuuntelemaan perjantaina 24.4. klo 13 alkaen Ruokalaakson webinaarivarttia: Elintarvikeväärennökset lainsäätäjän näkökulmasta. Webinaarin asiantuntijana toimii kauppaoikeuden professori Katja Lindroos. Webinaariin voi osallistua kätevästi omalta tietokoneelta ja on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille! Webinaariin tulee ilmoittautua webropol-linkin kautta, sillä osallistumislinkki (Zoom) lähetetään ilmoittautumisen yhteydessä.

Ilmoittautumiset >> 

Vaikkei webinaaria pääsisikään seuraamaan livenä, asiantuntijalle voi lähettää asiaan liittyviä kysymyksiä ilmoittautumislinkin kautta. Webinaari nauhoitetaan ja koosteen voi katsoa myöhemmin Ruokalaakson verkkosivuilta.

Lue webinaarista lisää Ruokalaakson sivuilta.

Savoniassa Suomen tyytyväisimmät agrologiopiskelijat

$
0
0

Valtakunnallisen opiskelijapalautekyselyn mukaan Suomen tyytyväisimpiä agrologiopiskelijoita koulutetaan Iisalmessa Savonian kampuksella. Myös viisi vuotta valmistumisen jälkeen suoritettavassa valtakunnallisessa uraseurantakyselyssä parhaat luonnonvara-alan tulokset sai Savonian agrologikoulutus. Iisalmen lisäksi Savonian luonnonvara-alan koulutusta annetaan verkkototeutuksena eri puolille Suomea, erityisesti Varkauden, Joensuun ja Kymeenlaakson alueille.

Koulutusta on kehitetty yhdessä opiskelijoiden ja yritysten kanssa. Savonian koulutusvastuupäällikkö Petri Kainulainen kertoo, että kaikkein eniten opiskelijat arvostavat koulutuksen työelämäläheisyyttä.
– Meillä opiskelijoiden koulutukseen sisältyvät toimeksiannot tulevat useimmiten alan yrityksiltä, ja yritysten edustajat ovat mukana myös luennoitsijoina ja koulutuksen kehittäjinä, kertoo Kainulainen.

Vaikka moni opiskeleekin agrologiksi pääosin verkon välityksellä, on Savonian opiskelijoiden yhteisöllisyys saanut valtakunnallisissa kyselyissä erittäin hyvät arvosanat. Savonian lehtori Salla Ruuska muistuttaa, että myös verkkototeutuksissa yhteisöllisyys on tärkeää.
– Ryhmät eri paikkakunnilla ovat muodostuneet tiiviiksi ja opiskelijat keskustelevat paljon verkon välityksellä. Vaikka samassa luentosalissa ollaan vain muutamia kertoja lukukaudessa, osataan myös verkossa auttaa toisia ja myös pyytää apua niin opiskelukavereilta kuin myös opettajilta, iloitsee Ruuska.

Monimuotototeutuksena suoritettavien tutkintojen suosio on kasvanut eri alojen koulutuksissa, ja korkeakoulut ovat lisänneet niiden tarjontaa. Kevään yhteishaku korkeakoulujen tutkinto-ohjelmiin on parasta aikaa käynnissä ja päättyy 1.4.2020.

 

Lisätietoja:

Petri Kainulainen
Koulutusvastuupäällikkö
Savonia-ammattikorkeakoulu
0447856635

Viewing all 757 articles
Browse latest View live